Kedi Aşıları ve Kedi Aşı Fiyatları

Konu İçeriği
Kedilerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için aşılama oldukça önemlidir. Yavruluk döneminden itibaren kediler için gerekli olan aşılar düzenli olarak yapılmalı ve aksatılmamalıdır. Bununla beraber iç ve dış parazitler için uygulanan ilaçlarda veteriner hekimin tavsiye ettiği aralıklar ile düzenli olarak yapılmalıdır.
Kedi Aşıları
Kedilere uygulanabilecek birkaç farklı aşı vardır. Aslında dünya geneline baktığımızda ülkeler arasında rutin aşılamada farklılıklar olabilmektedir. Ülkemizde kediler için kullanılan başlıca aşılar karma aşı, kuduz aşısı, kedi FeVL aşısı ve kedi FIV aşısıdır. Bununla beraber ihtiyaç halinde mantar aşısı (Microsporum canis) ve tetanoz aşısıda uygulanabilmektedir.
Kedi Karma Aşısı
Adından anlaşılacağı gibi birden fazla etkene karşı uygulanan bir aşıdır. Kediler için oldukça önemli olduğunu söylemeliyiz. Kedileri yavruluk döneminden itibaren en ciddi anlamda etkileyen hastalıklardan olan Feline Panleukopenia, Feline Enfeksiyöz Rhinotracheitis ve Calicivirüs hastalıklarına karşı yapılmaktadır. Bu hastalıklar her yaştaki kedileri etkileyebilmekle beraber özellikle yavruluk döneminde çok ciddi enfeksiyonlara ve ani ölümlere neden olabilmektedir. Kedilere karma aşının ilk dozu 6-8 haftalık yaşta yapılmaktadır ve veteriner hekimin önerisi ile yavruluk döneminde birkaç tekrar yapılabilmektedir. Sonrasında ise yılda bir kez tekrar gerektirmektedir.
Kedi Kuduz Aşısı
Kuduz aşısı tüm hayvanlar için ortaktır. Yani başlık olarak kedi kuduz aşısı yazmamıza rağmen aynı aşı kedi, köpek, tavşan, at, inek gibi diğer birçok hayvan türüne de uygulanmaktadır. Kuduz günümüzün en tehlikeli hastalıklarından birisidir ve belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi şansı yoktur. Korunmak içinse yıllık tekrarlar ile kuduz aşısı yapılması gerekir. Kedilere ilk doz 3 aylıkken yapılır ve sonrasında ise yıllık olarak tekrar edilir.
Kedi FeVL (Lösemi) Aşısı
Kedilerde FeVL yani bir diğer adı ile lösemi hastalığı HIV ile aynı virüs grubuna ait olan bir retrovirüs tarafından oluşturulmaktadır. Günümüzde çok yaygın olduğunu söyleyemeyiz ama tedbir almakta tabi ki fayda vardır. Bu hastalık kedinizin bağışıklık sistemini baskılayarak ve çökerterek şiddetli enfeksiyonlar oluşmasına neden olur. Bu aşının ilk dozu 8 haftalık yaştan itibaren yapılır ve 3-5 hafta sonra tekrarı uygulanır. Sonrasında ise yıllık tekrarlar yapılmaktadır.
Kedi FIV Aşısı
Feline immunodeficiency virus (FIV) yani kedi FIV hastalığı, HIV’nin kedilere özgü olan eşdeğeridir. Hastalığın önemli özelliklerinden birisi FIV enfeksiyonu geçiren bir kedi yaşamının geri kalanında taşıyıcı olur. Bu hastalık yavaş ilerler ve kroniktir. Kedinin kırmızı kan hücrelerini yani alyuvarlarını tahrip eder. Bu durum ise ikincil olarak birçok farklı sorun ve hastalığa neden olur. Veteriner hekim tavsiye ettiği takdirde yaptırmanız uygun olacaktır. FIV aşısı 2 ila 4 hafta arayla yapılan toplamda 3 dozdan oluşur.
Kedi Mantar ve Tetanoz Aşıları
Bu aşılar genellikle veteriner hekim gerekli gördüğü durumlarda uygulanır. Rutinde uygulanması ise yine veteriner hekime bağlıdır. Bu aşılar ve uygulanmaları hakkında detaylı bilgiler almak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
Kedi Aşı Fiyatları
Kediler için uygulanacak olan aşıların fiyatları ilden ile değişebilmektedir. Çünkü her ilin bağlı olduğu veteriner hekimler odası farklı fiyat tarifeleri belirleyebilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerimizin fiyat listeleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.
- Kedi Karma Aşı Fiyatları: 120 TL
- Kedi Kuduz Aşısı: 120 TL
- Kedi FeVL Aşısı: 120 TL
- Kedi FIV Aşısı: 170 TL
- Kedi Mantar Aşısı: 180 TL
- Kedi Tetanoz Aşısı: 180 TL
Kedi Aşı Fiyatları İçin Kaynak: https://www.vetbilgi.com/2021-yili-kedi-asi-ucretleri-ile-ic-ve-dis-parazit-uygulamasi-fiyatlari/